هفته دانشگاه درسدن آلمان در دانشگاه شیراز به منظور پیشبرد پروژههای مشترک علمی آغاز شد. قرار است طرح همکاری راهبردی دو دانشگاه در حوزههای مدیریت منابع آبی، فاضلاب، انرژیهای تجدیدپذیر، شیمی و پزشکی به زودی اجرایی شود.
هفته دانشگاه درسدن آلمان در دانشگاه شیراز صبح روز یکشنبه (۲۶ فروردین / ۱۵ آوریل) آغاز شد و قرار است تا روز سهشنبه آینده ادامه یابد. قرار است همکاری راهبردی دو دانشگاه به زودی اجرایی شود.
هانس مولر اشتاینهاگن، رئیس دانشگاه صنعتی درسدن، به همراه بسیاری از استادان این دانشگاه و دیرک هیلبرت، شهردار درسدن، به شیراز رفتهاند تا زمینههای لازم برای همکاری علمی با دانشگاه شیراز را مهیا کنند.
قرار است در سالهای آتی میلیونها یورو از طرف آلمان و همین مقدار بودجه از طرف ایران صرف اجرایی شدن این همکاری شود.
پروژههای تحقیقی دو دانشگاه یک سال و نیم است که مراحل مقدماتی خود را طی میکنند. اکنون قرار است در هفته دانشگاه درسدن آلمان در دانشگاه شیراز این پروژهها تصویب شوند و به مرحله اجرایی برسند.
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
پروژههای تحقیقی دو دانشگاه از جمله در ارتباطند با مدیریت منابع آبی، فاضلاب، انرژیهای تجدیدپذیر، شیمی و پزشکی.
هانس مولر اشتاینهاگن، رئیس دانشگاه صنعتی درسدن، بر این نظر است که این تحقیقات دوجانبه خواهد بود و محققان دانشگاه درسدن اعلام کردهاند که در دانشگاه شیراز شریک تحقیقی را پیدا کردهاند که میتوانند با آن به طور راهبردی و طی سالیان دراز در سطح جهانی همکاری کنند.
یورگ اشنایدر، مسئول تحقیقات جهانی در انجمن تحقیقات آلمان (DFG)، در مورد همکاری دانشگاه درسدن با دانشگاه شیراز آلمان به روزنامه "زکسیشه" (SZ) گفت: «صحبت بر سر همکاریهای علمی دوجانبه است، نه کمکهای آلمان در امر توسعه.»
یورگ اشنایدر در ادامه گفت که علم در شرایط بغرنج سیاسی راهگشاست و این همکاری میتواند به عنوان دیپلماسی علمی مورد توجه قرار گیرد.
سفارت آلمان در ایران نیز اعلام کرده است که همکاری دانشگاههای درسدن و شیراز در حال حاضر بهترین همکاری علمی میان دو کشور به حساب میآید.
قرار است علیرضا افشاریفر، معاون دانشگاه شیراز، به زودی پروژه تبادل دانشجویان دوره پیش دکتری و دانشجویان دوره دکتری را میان دو کشور به راه اندازد.
به گزارش ایرنا حمید نادگران، رئیس دانشگاه شیراز، گفته است که دانشگاه شیراز جزو سه دانشگاه جامع برتر کشور محسوب میشود که "در آن ۱۷ هزار دانشجو و ۷۰۰ عضو هیات علمی نقش مهمی در رفع نیازهای علمی و فناوری کشوری ایفا میکند".
به گزارش خبرگزاری فارس
از سمنان، سیدمجید هدایت عصر امروز در دیدار با استاندار سمنان با تأکید
بر لزوم بهرهگیری از ظرفیتهای نیروگاههای بادی و خورشیدی در کشور اظهار
کرد: توسعه نیروگاههای بادی در دستور کار قرار دارد. وی با بیان اینکه سرمایهگذاری در بخش انرژی خورشیدی
نیز پیگیری میشود، ادامه داد: بهکارگیری ظرفیتهای موجود در کشور ازجمله
آب، باد و خورشید میتواند ما را بهعنوان بزرگترین تولیدکننده انرژی
مطرح کند. مدیرعامل سازمان توسعه منابع انرژی اضافه کرد: سند
توسعه انرژی نو در کشور تدوین شده و رویکرد اصلی این سازمان توسعه منابع
انرژی، ذخیرهسازی و مدیریت مصرف انرژی است که اقدامات زیادی در این راستا
انجام شده است. هدایت تصریح کرد: با توجه به کاهش سوختهای فسیلی و
وجود منابع مختلف خدادادی در کشور ضروری است تا به سمت توسعه منابع حرکت
کنیم و بتوانیم به نحو احسن از منابع موجود بهره ببریم. وی بیان کرد: بزرگترین مرکز بازیافت کشور توسط
سازمان توسعه منابع انرژی راهاندازی شده و بهعنوان بزرگترین تولیدکننده
سرب سرمایهگذاریهای عظیمی در زمینه بازیافت محصولات جانبی مورداستفاده
سایر صنایع صورت گرفته است. مدیرعامل سازمان توسعه منابع انرژی ادامه داد: بخش
زیادی از سرب از طریق بازیافت به دست میآید و این سازمان سرب، مس و انواع
آلیاژهای سربی و مس با خلوص بالا را تولید میکند. هدایت خاطرنشان کرد: از سال 92 مطالعات زیادی در
زمینه توسعه منابع انرژی انجام شده است و سازمان توسعه منابع انرژی در
استانهای تهران و مشهد فعالیت میکند که علاوه بر تولید محصولات نظامی یک
بنگاه اقتصادی نیز محسوب میشود.
خوشبختانه ایران با وجود روزهای زیاد آفتابی (حدود 300 روز در بیشتر مناطق ایران) استعداد خوب و منحصر به فردی برای تبدیل انرژی خورشیدی به برق را دارا است. بیش از دوسوم سطح کشور ایران، نزدیک به دو هزار ساعت آفتاب را در طول سال تجربه میکنند نشانه دیگری از این پتانسیل عظیم در تبدیل انرژی خورشیدی به نیروی برق در ایران است. در برنامههای چشمانداز توسعه نیز این توانایی طبیعی دیده شده است تا آنجایی که در برنامه چهارم توسعه میزان 2 گیگاوات و در برنامه پنجم نزدیک به 5 گیگاوات انرژی تجدید پذیر (خورشیدی، بادی، هیدرولیک و ...) باید به شبکه برق سراسری اضافه شود اما متأسفانه میزان تولید انرژیهای تجدید پذیر به خصوص خورشیدی بسیار کمتر از حد پیش بینی شده اجرایی شد.
اما علت عدم تحقق این پیش بینی و رسیدن به چشم انداز چیست؟
یکی از دلایل اصلی نرسیدن به این میزان از تولید برق از طریق انرژی خورشیدی به میزان پیش بینی شده در برنامه پنجم شاید عدم حمایت دولتها و دستگاههای اجرایی از این پتانسیل خدادادی ایران است. هرچند که هزینه اجرای یک نیروگاه خورشیدی با توجه به میزان تولید از یک نیروگاه گازی و سیکل ترکیبی متفاوت است اما عدم حمایت جهت سرمایهگذاری داخلی و مشکلات پیش رو جهت ورود سرمایهگذاران خارجی این فرصت طلایی جهت بهبود محیط زیست و کنترل آلودگیهای زیست محیطی از بین برده است. از طرفی تلاشهای خوبی از سمت وزارت نیرو و سازمان انرژیهای تجدید پذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) جهت خرید تضمینی برق در این زمینه صورت گرفته است اما عدم حمایت از سرمایهگذاری که کلید اصلی این فعالیتهاست تمام این تلاشها را کم رنگ کرده است.
دلیل دیگر میتوان به سرمایهگذاری اندک از طریق شرکتهای خارجی در این مقوله اشاره کرد هر چند تعدادی پروژه با شرکتهای اروپایی در چند سال اخیر کلید خورد و سروصدای فراوانی به پا کرد اما میزان پتانسیل موجود در کشور عزیز ایران با این میزان سرمایهگذاریها همخوانی ندارد.
علت دیگر نرسیدن به چشمانداز توسعه میتواند اختصاص پروانههای احداث نیروگاه خورشیدی به افراد و شرکتهایی که توانایی سرمایهگذاری و پرداخت هزینههای اولیه این گونه پروژهها را ندارند، دانست. با این کار فضای مناسب و زمان را از متقاضیانی که دارای سرمایه و آمادگی احداث نیروگاه را دارند، صلب میشود.
نکته جالب و قابل ذکر دیگر این است که برخی بانکهای داخلی که درروند دریافت فاینانس و باز کردن LC برای شرکتهای متقاضی نقش دارند، قرارداد خرید تضمینی برق (PPA) که توسط وزارت نیرو جمهوری اسلامی ایران امضا و تائید شده است را قبول ندارند!
راهکار پیش رو کشور ما در مقوله انرژیهای تجدید پذیر و به خصوص انرژی خورشیدی حمایت بیش تراز سرمایهگذاران داخلی و خارجی همچنین کم تر کردن گمرکات جهت واردات تجهیزات خورشیدی است. در کنار این موارد توسعه زیر ساختها جهت احداث بیشتر کارگاهها و کارخانههای تولید پنل و اینورتر های خورشیدی میتواند کشور ایران را در این زمینه خودکفا و به قطب تولید تجهیزات خورشیدی در منطقه تبدیل کند.
در نهایت با توجه به آلودگیهای محیط زیست که توسط نیروگاههای که سوخت فسیلی مصرف میکنند، این گونه کم لطفیها در رابطه با نیروگاههای خورشیدی جای بسی سؤال و تعجب دارد. هر نیروگاه یک مگاواتی خورشیدی میتواند سالانه آلودگی معادل 5000 خودرو را با جلوگیری از سوخت فسیلی کاهش بدهد. نیروگاههای خورشیدی با جلوگیری از تولید کربن بیشتر توسط سایر نیروگاهها که موجب گرمایش جهانی میشوند و سایر آلودگیهای زیستمحیطی میتواند نوید داشتن محیط زیست سالم تر و پاک تر را بدهند. از طرفی با توجه به افزایش روزافزون نیاز انسان به برق برای برطرف نمودن تمامی نیازهای خود، شاید انرژی خورشیدی بهترین پیشنهاد برای جوامع باشد.